Συνέντευξη με τον ΑντώνηAntonio Preka

 
 
Αντώνη, σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις για να μας δώσεις αυτή τη συνέντευξη.


Αντώνης: Ευχαρίστησή μου.

Πώς ξεκίνησες με την τέχνη σου;

Αντώνης: Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη ιστορία. Στην ηλικία των 16, έμαθα την τέχνη του ξυλουργού. Μου άρεσε πολύ να δουλεύω με το ξύλο. Ξεκίνησα με κάποια διακοσμητικά για το σπίτι μου και σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε αυτό που κάνω σήμερα. Λατρεύω την αίσθηση του ξύλου και τη δημιουργία κάτι όμορφου που αρέσει και στους άλλους επίσης.

Έχεις κάποια εκπαίδευση ως καλλιτέχνης;

Αντώνης: Όχι, είμαι αυτοδίδακτος. Δοκίμασα διάφορα, μέχρι που φαινόταν σωστό. Μαθαίνω συνεχώς με την προσπάθεια. Αρχικάχρησιμοποίησα κόντρα πλακέ ως βάση για την τέχνη μου. Στη συνέχεια προσπάθησα με κάποιες παλιές πόρτες και παντζούρια, τα άκρα των βαρελιών κρασιού και στη συνέχεια προχώρησα σε φλοιό ευκάλυπτου. Σήμερα μπορώ να χρησιμοποιήσω και τα τέσσερα.

Από που βρίσκεις την έμπνευση σου;

Αντώνης: Το μόνο που έχω να κάνω είναι να οδηγήσω στην άκρη της καλντέρας, στο φάρο του Ακρωτηριού και προς το λιμάνι του Αθηνιού και να δω τα χωριά στην άκρη της καλντέρας. Μερικές φορές μοιάζουν με μπογιά που χύνεται προς κάτω από την πλευρά της καλντέρας. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζομαι, την μαγεία του νησιού μου, της Σαντορίνης.

Πάντα μιλάς για το ξύλο που χρησιμοποιείς και λες "Δουλεύω το ξύλο", τι άλλο χρησιμοποιείς για την τέχνη σου;

Αντώνης: Οδηγώ γύρω από το νησί αναζητώντας ελαφρόπετρα, άμμο και πέτρες. Είμαι τυχερός που η Σαντορίνη τα προσφέρει αυτά σε αφθονία και σε πολλά διαφορετικά χρώματα.
 

Λες ότι επεξεργάζεσαι το ξύλο, έτσι ώστε να αντέχει στις καιρικές συνθήκες. Ποιο είναι το μυστικό σου;Αντώνης: Συγνώμη, αλλά αυτό πρόκειται να μείνει μυστικό. Πολλοί άνθρωποι με έχουν ρωτήσει αλλά δεν θα αποκαλύψω πώς το κάνω.

Τι σκέπτεσαι όταν δημιουργείς ένα νέο αριστούργημα;

Αντώνης: Σκέπτομαι να το κάνω όσο μπορώ καλύτερο με την βοήθεια του Θεού . Να αρέσει στο κόσμο και από ότι έχω δει έως τώρα αρέσει η ξυλογλυπτική μου σε όλο το κόσμο.Αντώνη, ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη και ελπίζω να έχεις κάθε επιτυχία σε όλες τις προσπάθειές σου.

AP final1

.

Back to top